2007-07-18

viskas apie arklius

Dizainterija jau rašė, kad per Per 17 nepriklausomybės metų Lietuvoje niekam neparūpo herbo (vytis) reikalai. kiek pamenu aš, lyg ir buvo svarstymų seime (gan karštų), kažkokių rietenų heraldikos komisijoje ir pan. ypač tuo laikotarpiu, kai broliai gudai, kankinančių tapatybės paieškų pasekmėje, priėjo išvados, kad LDK palikimas labiau taikytinas jiems nei Lietuvos Respublikai. tada viskas baigėsi arklio uodegos pakėlimu, tačiau vyčių giminė nuo to nė kiek nesumenkėjo. Iliustracijoje galima pamatyti bent 5 vyčius, o išviso jų yra begalės (jei skaičiuoti ir gudiškus tai bus begalės 2x).

bandymai ieškoti vyčio ar Lietuvos herbo aprašymų internete gali atvesti tik į įstatymo pakeitimo projektą, parengtą G.Steponavičiaus arba aktualią įstatymo redakciją. deja, jei taip ir nepatvirtintame nuo 05 12 projekte yra bent jau keletas priedų su vyčio ženklo ir galimų jo adaptacijų piešiniais, tai aktualioje redakcijoje rasime tik poetišką tekstą:

„Lietuvos valstybės herbas yra Vytis: herbinio skydo raudonajame lauke vaizduojamas sidabrinis šarvuotas raitelis ant balto žirgo, laikantis dešinėje rankoje virš galvos iškeltą sidabrinį kalaviją. Prie raitelio kairiojo peties kabo mėlynas skydas su dvigubu auksiniu kryžiumi. Žirgo balnas, gūnia, kamanos ir diržai mėlyni. Kalavijo rankena, kamanų žąslai, balno kilpa ir pentinas, makšties bei žirgo aprangos metaliniai sutvirtinimai auksiniai.“
kiek bežiūrėčiau į mūsų herbų įvairovę, retai kuriame galima pamatyti auksines kamanas ar sidabrinį kalaviją, o skydo spalva varijuoja nuo grynai žydros iki navy blue, nekalbant jau apie tai, kad uodegos klausimas įstatyme išvis nutylimas.

galima būtų manyti, kad Lietuvoje anekdotas, pasakojantis apie rusą, padirbinėjusį červonsus kur Leninas vaizduojamas su berete (esą tik tokį jį matęs), būtų visai nejuokingas: arklių mes taip pat visokių esame prisižiūrėję ir iš kur mums žinoti koks turi joti mūsų herbo laukais?

išvada: standarto lietuvos herbui nėra. vienas pagrindinių valstybės įstatymų parašytas blogai, o visos jo pataisos kelia garsų juoką, nes taisoma buvo daug kartų bet nė karto nesusimastyta ką visų pirma reikėtų taisyti.

tačiau, mano galva, pagrindinė problema netgi ne tame, kad tiksliai, kaip to reikalauja nūdienos technologijos, aprašysime herbą (o derėtų netgi kelis variantus: prezidento, vėliavos, kanceliarinį, adaptacijas etc.). didesnė bėda, kad tas mūsų herbas yra itin archaiškas. gal ir tiktų turėti kažkokią, labai garbingoms progoms ir gal dar vandenženkliams ant pinigų skirtą, viduramžišką herbo versiją, bet modernizuotas, labiau nūdieniškas herbo grafinis piešinys daug ką pasakytų ir apie valstybę. niekaip nesuprantu, kodėl buvo nusispjauta į tarpukario respublikos laikais naudotą stilizuotą tautinį vyčio variantą. mano kreivomis akimis jis ne tik gražesnis nei dabartinis pseudo barokas, bet ir nepalyginti patogesnis įvairiapusiam naudojimui. beje, aprašyti žodžiais jį būtų itin lengva: jokių kamanų, apsodų ir sidabrinių „raitelių be galvos“, o arklio uodega jame vienareikšmiškai nuleista žemyn (gudams ant piktumo).

Komentarų nėra: